Waardige Dodenherdenking op 4 mei

Traditiegetrouw vond op 4 mei in het Bos van Wijckerslooth om 19:45 de Nationale Herdenking plaats. Minister Karien van Gennip hield een korte overdenking in het kader van het jaarthema: "Leven met oorlog". Na de Taptoe, twee minuten stilte, het Wilhelmus en het leggen van kransen en bloemen werd de druk bezochte bijeenkomst afgesloten. De herdenking sloot af met een inloop in het Dorpscentrum met gelegenheid om na te praten.

Eerder die dag legden leden van het Comité Herdenken en Vieren Oegstgeest met de veteranen bloemen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats van het Groene Kerkje en de Willibrordkerk en bij het Halifax monument.

Daarna volgde om 18:15 een Herdenkingsbijeenkomst in het Dorpscentrum. Inez Schelfhout van ARQ Centrum 45 in Oegstgeest gaf een korte lezing, waarna de namen van oorlogsslachtoffers uit Oegstgeest werden voorgelezen. De muziek werd verzorgd door het koor Via Regalis.

Zie voor een uitgebreid verslag de pagina Herdenking op 4 mei 2023 van deze website.

Viering bevrijding op 5 mei

Op 5 mei werden de inmiddels traditionele kindervrijmarkt en braderie gehouden in Oegstgeest. Op de hoek Hofdijck/ Terweeweg, naast de Shell-pomp, stonden 3 leger jeeps met daarbij de bestuurders in legerkleding.

Bij Hotel de Wereld in Wageningen zijn in de nacht van 4 op 5 mei bijna 100 loopgroepen uit het hele land vertrokken met het bevrijdingsvuur. Rond 11.00 uur kwamen de estafettelopers in Oegstgeest aan. Ze werden in het Bos van Wijckerslooth opgewacht door wethouder Elfred Bus, Barbera Hermans-Groen (Stichting Veteranen Oegstgeest) en vele belangstellenden. De wethouder nam de fakkel in ontvangst en stak er een kaars in een lantaarn mee aan. Daarna legden de lopers bloemen en een kaars in een lantaarn bij de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje en het Halifaxmonument.

Zie voor een uo9itgebreid verslag de pagina Viering op 5 mei 2023 van deze website.

Toekomstige herdenkingen in 2023

Herdenking Halifaxmonument: 23 mei om 19.45

Bij het monument in de middenberm van de Kleyn Proffijtlaan in Haaswijk zal herdacht worden dat op deze datum tachtig jaar geleden een Halifax toestel met zeven Engelse en Canadese vliegers werd neergeschoten. Na een korte toespraak volgt een minuut stilte en het leggen van bloemen.

Lichtjes bij de oorlogsgraven: 24 december

Op kerstavond herdenkt de Stichting Veteranen Oegstgeest omgekomen militairen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats van het Groene Kerkje. Zij plaatsen lichtjes en houden een minuut stilte.

Dit programma is onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen. Houd onze website in de gaten en meld u aan voor onze Nieuwsbrief!